Ανιχνεύοντας την ιταλική κληρονομιά μέσα από το μαλλί της – TLmagazine

Ανιχνεύοντας την ιταλική κληρονομιά μέσα από το μαλλί της – TLmagazine

März 20, 2023 0 Von admin

Ο Alessandro Ruga και η Carlotta Perissinotto είναι οι ιδρυτές του ruga.perissinotto, ενός σχεδιαστικού στούντιο με έδρα το Roveredo, στην αγροτική ύπαιθρο της βορειοανατολικής Ιταλίας. Το ζευγάρι γνωρίστηκε ενώ εργαζόταν για την Poliform στο Λονδίνο το 2010 και τελικά επέστρεψαν στην Ιταλία, ιδρύοντας το σχεδιαστικό τους στούντιο σε μια εξοχική κατοικία του 18ου αιώνα. Η Carlotta, είναι αρχιτέκτονας και ο Alessandro σχεδιαστής επίπλων, και την τελευταία δεκαετία έχουν εργαστεί σε έργα που περιλαμβάνουν συλλογές επίπλων, εσωτερικούς χώρους, σχεδιασμό εκθέσεων, στρατηγική σχεδίασης και δημιουργική κατεύθυνση.

Το 2021, το ζευγάρι ξεκίνησε ένα νέο έργο σε συνεργασία με τον Lanifico Paoletti, ένα ιστορικό κλωστοϋφαντουργείο στην περιοχή όπου ζουν, το οποίο υπάρχει εδώ και πάνω από δύο αιώνες. Ο μύλος συμβάλλει στην αποκατάσταση των αριθμών των ιθαγενών προβάτων alpago που βρίσκονταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης, ανακτώντας το μαλλί που απορρίπτονταν και βρίσκοντας νέες χρήσεις του κυρίως σε συλλογές μόδας. Η Ruga.perissinotto πρότεινε να σχεδιάσει το πρώτο προϊόν εσωτερικού χώρου σπιτιού με το μύλο, το οποίο εξελίχθηκε σε Κομμάτια συλλογή από κουβέρτες που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην έκδοση του 2022 του Edit Napoli.

«Προσπαθούμε να δώσουμε μια νέα ζωή στο υλικό με εσωτερικούς χώρους», λέει σχετικά ο Alessandro Κομμάτια, που σημαίνει «ίχνη» στα αγγλικά, μια αναφορά στην κληρονομιά και το ιστορικό υλικό που ανακάλυψε το ζευγάρι καθώς άρχισε να ερευνά την ιστορία των προβάτων. Το μαλλί είναι φυσικά επεξεργασμένο και απαλλαγμένο από βαφές, δίνοντας τη θέση του σε απαλές, γκριζωπές, καφέ και κρεμ κουβέρτες. Τα σχέδια στις κουβέρτες μοιάζουν κάπως με χάρτη ή σχέδιο, με κομμάτια ραμμένα μεταξύ τους, γραμμές που τέμνονται και στην πραγματικότητα, οι γραμμικοί σχεδιαστές εμπνεύστηκαν από μια πολύ παλιά ιστορία του προβάτου και της παραγωγής γάλακτος. Για να μετρηθεί η ποσότητα του γάλακτος, υπήρχε ένα σύστημα χάραξης ρωμαϊκών αριθμών σε ξυλάκια, γνωστά ως ψηφίδες, τα οποία στη συνέχεια χωρίζονταν σε δύο – ένα για τον γεωργό και ένα για το λογιστικό. Τα σχέδια των Κομμάτια Τα σχέδια αντικατοπτρίζουν τα οπτικά ίχνη αυτού του μοναδικού λογιστικού συστήματος.

Κομμάτια Αρχικά προοριζόταν να είναι μια συλλογή από κάψουλες», σημειώνει ο Alessandro, αλλά εμπνεύστηκαν τόσο πολύ την ιστορία του μαλλιού και τις δυνατότητές του ως υλικό, που «αποφάσισαν να εμβαθύνουν στην έρευνα του μαλλιού, προωθώντας την ιδέα περαιτέρω σε συνεργαστείτε με άλλα κοντινά ελαιοτριβεία και επικεντρωθείτε στη χρήση 100% ιταλικών υλικών». Εργάζονται για την επέκταση του αριθμού των ειδών με μαλλί alpago καθώς και με μαλλί από το τοπικό πρόβατο Lamon, για να συμπεριλάβουν μαξιλάρια, χαλιά και κουρτίνες και υφάσματα ταπετσαρίας. «Το αναλαμβάνουμε σαν αποστολή», λέει ο Alessandro για αυτό το νέο έργο. «Υπήρχαν τόσα πολλά ίχνη αυτής της ιστορίας να δείξουμε», λέει, «και θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό το μονοπάτι από το παρελθόν και να το φέρουμε στο μέλλον». Το στούντιο ελπίζει να παρουσιάσει κάποια από τη νέα συλλογή στο Μιλάνο αυτή την άνοιξη κατά τη διάρκεια του Salone.

www.rugaperissinotto.it

@ruga.perisinotto

www.lanificiopaoletti.it

@lanificopaoletti