Ενημερωτικό δελτίο ISN Advocacy – Bridging the Gaps – Μάρτιος 2023

Ενημερωτικό δελτίο ISN Advocacy – Bridging the Gaps – Μάρτιος 2023

März 21, 2023 0 Von admin

Της Marina Wainstein, προέδρου της Επιτροπής Νέων Νεφρολόγων και μέλους της Ομάδας Εργασίας του ISN Advocacy

Από τις 27 έως τις 30 Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη Γενεύη φιλοξένησε την εναρκτήρια συνάντηση του Συμβουλίου Νεολαίας του ΠΟΥ.

Το συμβούλιο δημιουργήθηκε ως ένα δίκτυο της ΠΟΥ για τους ενδιαφερόμενους για να ενισχύσει τις φωνές και τις εμπειρίες των νέων και να αξιοποιήσει και να επεκτείνει την τεχνογνωσία, την ενέργεια και τις ιδέες μας για την προώθηση της δημόσιας υγείας.

Είκοσι δύο παγκόσμιες οργανώσεις νεολαίας υγείας και μη υγείαςσυμπεριλαμβανομένου του ISN και ενός διορισμένου αντιπροσώπου, επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στο συμβούλιο.

Οι οργανισμοί υπηρετούν μια διετή θητεία, μετά την οποία καλούνται νέοι οργανισμοί να συμμετάσχουν στο συμβούλιο, διασφαλίζοντας συνεχή συμμετοχή, ποικιλομορφία και δικαιοσύνη. Ο απώτερος στόχος του Συμβουλίου Νεολαίας είναι να αυξήσει το προφίλ της συνεισφοράς των νέων στη δημόσια υγεία σε κάθε επίπεδο, οδηγώντας μια παγκόσμια πρωτοβουλία υπεράσπισης που έχει σχεδιαστεί και σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου από νέους.

Την πρώτη μέρα, ο Δρ. Tedros, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, μας υπενθύμισε ότι η ευγένεια πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε και ότι η νοοτροπία μας – η προθυμία μας να επαναπροσδιορίσουμε ερωτήσεις και προκλήσεις – θα καθορίσει τελικά τη μοίρα του τις μάχες μας.

Αργότερα, η ομάδα Επικοινωνιών του ΠΟΥ, με επικεφαλής την Γκάμπι Στερν, παρενέβη για να μας καλωσορίσει και να μας καθοδηγήσει στον τρόπο με τον οποίο ο ΠΟΥ πλαισιώνει και παραδίδει μηνύματα, ανακοινώσεις, εκκλήσεις για δράση και πρωτοβουλίες στα κράτη μέλη του και στο κοινό.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα στην καφετέρια του ΠΟΥ, συναντηθήκαμε με διάφορα τμήματα του ΠΟΥ που ενδιαφέρονται να αλληλεπιδράσουν μαζί μας ως συμβούλιο και ως μεμονωμένοι οργανισμοί. Μίλησα εκτενώς με τον εκπρόσωπο του τμήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Compassionate Leadership του ΠΟΥ σχετικά με τη σημασία της ενσωμάτωσης της ανίχνευσης νεφρικής νόσου και του προσυμπτωματικού ελέγχου σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, αναφέροντας τα κενά που διαπιστώθηκαν στον Παγκόσμιο Άτλαντα Υγείας των Νεφρών.

Ο εκπρόσωπος από το τμήμα Φαρμακευτικής Τιμολόγησης γνώριζε ομοίως τα κενά στην οικονομική προσιτότητα των μεταμοσχεύσεων και στα απαραίτητα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση για άτομα με νεφρικές παθήσεις σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η δεύτερη μέρα έφερε έμπνευση με τη μορφή των συνεδριών της ομάδας εργασίας μας. Χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες εργασίας και επιλέξαμε τα ακόλουθα θέματα: καθολική κάλυψη υγείας (UHC), ουσιαστική συμμετοχή των νέων (MYE), ψυχική υγεία (MH) και μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs).

Φυσικά, ως νεφρολόγος και συνήγορος, εντάχθηκα στην ομάδα NCD μαζί με εκπροσώπους των NCD Child, Cancer Europe, Commonwealth Youth Health Network, Young Professionals Chronic Disease Network (YP-CDN) και Youth for Road Safety (YOUR). Αποφασίσαμε να εστιάσουμε στους εμπορικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας και στον ρόλο τους στην ανάπτυξη παραγόντων κινδύνου για τα ΜΚΠ.

Θεωρήσαμε ότι οι νέοι ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι στις τακτικές μάρκετινγκ εμπορικών κολοσσών που προωθούν ανθυγιεινά fast food, αναψυκτικά, καπνό και αλκοόλ, καθώς και στη διάχυτη επίδραση της ψηφιακής υπερσυνδεσιμότητας στον καθιστικό τρόπο ζωής.

Τις επόμενες τρεις ημέρες, συντάξαμε μια πρόταση για την παραγωγή ενός βίντεο που θα δείχνει αυτά τα αποτελέσματα από την οπτική γωνία ενός νεαρού ατόμου. Η ταινία θα στόχευε εξίσου τους νέους και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Καλεί τους νέους να εκφράσουν και να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με το πώς αισθάνονται ότι τους στοχεύουν και τι θέλουν από τους εκλεγμένους αξιωματούχους για να σταματήσει αυτό.

Επιπλέον, ζητήσαμε να διαδοθεί ευρέως το βίντεο μέσω των καναλιών του ΠΟΥ και να παρουσιαστεί στην επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου για τα ΜΚΠ. Όταν παρουσιάσαμε την πρότασή μας στον Dr. Tedros την τρίτη ημέρα, μας ευχαρίστησε που επιλέξαμε αυτό το θέμα, μας διαβεβαίωσε ότι είχαμε πλήρη υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη από τον ΠΟΥ και μας ζήτησε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία βάσης εάν το βίντεο αποκτήσει δυναμική. Τώρα έχουμε στη διάθεσή μας ένα χρόνο για να περιγράψουμε τη βιβλιογραφία, να βελτιώσουμε το μήνυμά μας και να δημιουργήσουμε ένα βίντεο. Ώρα να πιάσουμε δουλειά!

Η τελευταία ημέρα συνέπεσε με την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ. Ακούσαμε την εναρκτήρια ομιλία του Δρ. Tedros με πολλές αναφορές στη σημασία των φωνών των νέων στη χάραξη πολιτικής. Ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να αλληλεπιδράσουν μαζί μας το απόγευμα, δηλώνοντας, «Δεν χρειάζεται να εμπλακούμε [young leaders]…πρέπει να συνεργαστούμε μαζί τους». Αυτό ενίσχυσε την αίσθηση ότι η άποψή μας εκτιμήθηκε και ότι είναι επειγόντως απαραίτητη για να επιτύχουν οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων ανησυχιών για την υγεία.

Καθώς αποχαιρετούσα τους 21 νέους μου φίλους, σκέφτηκα μια φράση που χρησιμοποιείται συχνά για να αποδυναμώσει τους νέους: «Η νεότητα σπαταλάται στους νέους». Λοιπόν, όχι σε αυτό το πλήθος! Έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε την αλλαγή: πάθος, ενσυναίσθηση, επινοητικότητα και την απαγόρευση αμφισβήτησης των αρχών και αλλαγής παραδειγμάτων. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η νέα συνεργασία είναι η πλατφόρμα που χρειαζόμαστε για να προωθήσουμε τα προβλήματά μας και να κάνουμε τη διαφορά για την επίτευξη #HealthforAll.