Πότε και πώς να κλαδέψετε τους θάμνους λιλά – Ένας αποτελεσματικός οδηγός: Μάντρα κηπουρικής

Πότε και πώς να κλαδέψετε τους θάμνους λιλά – Ένας αποτελεσματικός οδηγός: Μάντρα κηπουρικής

November 30, 2022 0 Von admin

Οι λιλά θάμνοι είναι μια υπέροχη όμορφη προσθήκη στον κήπο. Εκτός από την προσθήκη ομορφιάς, οι πασχαλιές είναι επίσης φορτωμένες με ένα γλυκό άρωμα που αναδύεται στον αέρα από τα μωβ, ροζ, μοβ ή λευκά άνθη.

Πασχαλιές είναι φυτά χαμηλής συντήρησης, εύκολα στην ανάπτυξη που χρειάζονται μόνο μια ηλιόλουστη θέση με γόνιμο, πλούσιο σε χούμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν σε δοχεία.

Το να είσαι α φυλλοβόλος θάμνος, οι πασχαλιές χάνουν τα φύλλα τους κάθε φθινόπωρο. Στη συνέχεια, φυτρώνουν τα νέα τους φύλλα και άνθη την επόμενη άνοιξη με την περσινή ανάπτυξη. Αλλά αν το λιλά αφεθεί χωρίς κλαδέματα, τότε θα συνεχίσει να αναπτύσσεται άφθονα και μπορεί να εξαπλωθεί σε πλάτος έως και 9 πόδια και ύψος 21 πόδια.

Γνωρίζοντας πότε και πώς να κλαδέψετε τους θάμνους της πασχαλιάς θα βεβαιωθείτε ότι ο θάμνος σας θα παραμείνει εντυπωσιακός και όμορφος και θα συνεχίσει να παράγει τις χαρακτηριστικές, αρωματικές του ανθίσεις χρόνο με το χρόνο.

Ας βουτήξουμε λοιπόν στο άρθρο για να μάθουμε πώς να κλαδεύουμε πασχαλιές.

Πότε πρέπει να κλαδέψετε τους θάμνους της πασχαλιάς;

pexels valeria Boltneva 14111 1

Το κλάδεμα των θάμνων πασχαλιάς την κατάλληλη στιγμή σας ανταμείβει με υγιή ανάπτυξη, αειθαλές φύλλωμα και όμορφα λουλούδια.

Η τέλεια εποχή για να κλαδέψετε τους θάμνους της πασχαλιάς είναι μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, αλλά μόνο μία φορά αφού τελειώσει η ανθοφορία της. Αυτό μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο και απίστευτο, αλλά τα λιλά φυτά ανθίζουν σύμφωνα με την περσινή ανάπτυξη.

Έτσι, το κλάδεμα των θάμνων της πασχαλιάς νωρίτερα παρά αργότερα, δεν θα επηρεάσει τα λουλούδια των επόμενων ετών. Ισχύει επίσης για το πώς να κλαδέψετε τα δέντρα πασχαλιάς.

Πώς να κλαδέψετε κατάφυτους θάμνους πασχαλιάς;

pexels valeria Boltneva 14111 1 1

Εάν η πασχαλιά σας έχει αφεθεί ποτέ στην τύχη της ή πιθανώς έχετε κληρονομήσει ένα μεγάλο ατίθασο δέντρο, ίσως αναζητάτε συμβουλές για το πώς να κλαδέψετε την πασχαλιά όταν έχει μεγαλώσει.

Οι ποικιλίες πασχαλιάς είναι πολύ απείθαρχοι θάμνοι και γίνονται πολύ μεγάλες και συμφορημένες εάν παραμεληθούν. Για να το αποφύγετε αυτό ή για να κλαδέψετε τους κατάφυτους θάμνους πασχαλιάς, αφαιρέστε περίπου έναν στους τρεις μίσχους κάθε χειμώνα, επικεντρώνοντας στους παλαιότερους ή πιο αδύναμους βλαστούς.

Κατά το κλάδεμα των κατάφυτων λιλά θάμνων, συνιστάται να περιμένετε μέχρι τα τέλη του χειμώνα. Περιμένετε μέχρι τη στιγμή που το φυτό είναι ακόμα αδρανές, αλλά έχουν περάσει όλοι οι κίνδυνοι παγετού, επειδή οι παγετοί θα μπορούσαν να βλάψουν τις πληγές που προκαλούνται από το κλάδεμα.

Ενώ το κλάδεμα ξεκινά πάντα αφαιρώντας τυχόν κλαδιά του φυτού που είναι νεκρά, άρρωστα ή τρίβονται. Μετά από αυτή τη στροφή, η προσοχή σας στα παλαιότερα μέρη του δέντρου. Κόψτε αυτά τα νεκρά, άρρωστα, τριμμένα και παλαιότερα μέρη του φυτού στο έδαφος. Ωστόσο, είναι ότι δεν κλαδεύετε περισσότερο από το ένα τρίτο του δέντρου σε αυτό το επίπεδο.

Εάν το δέντρο σας είναι πολύ ψηλό και έχει αποκτήσει το υψηλότερο μέγεθος, σκεφτείτε να αφαιρέσετε μέρος του ύψους του. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η πασχαλιά σας δεν θα ανθίσει εκείνη τη χρονιά μετά τη μείωση του μεγέθους, αν και αξίζει τον κόπο να έχετε ένα πιο όμορφο και μικρό δέντρο.

Εάν οι θάμνοι της πασχαλιάς σας είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία κάθε χειμώνα ή κάθε άλλο χειμώνα μέχρι το δέντρο να αποκτήσει ένα πιο διαχειρίσιμο μέγεθος.

Για να κάνετε αυτό το πιο επιθετικό κλάδεμα, θα πρέπει επίσης να ακολουθήσετε τα βήματα κλαδέματος συντήρησης που αναφέρονται παραπάνω μόλις τελειώσει η ανθοφορία της πασχαλιάς. Θα συνεχίσει την καλή δουλειά του πιο αυστηρού κλαδέματος και θα καλλιεργήσει καλές συνήθειες κλαδέματος που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέντρο σας υπό έλεγχο.

Ένας βήμα προς βήμα οδηγός για το κλάδεμα των λιλά θάμνων

Απαιτείται εξοπλισμός

Dimitri Tyan 2pSjAGAUzwA unsplash 1

Ακολουθεί ο εξοπλισμός που απαιτείται για το κλάδεμα των λιλά θάμνων

  • Κλαδευτήρι παράκαμψης
  • Loppers
  • Πριόνι κλαδέματος (προαιρετικό)
  • Σκάλα (προαιρετικό)

Απαιτούμενα υλικά

Ένας ώριμος θάμνος πασχαλιάς

Οδηγός για το κλάδεμα των λιλά θάμνων

Καταστρέψτε τους λιλά θάμνους σας αφαιρώντας τα ξεθωριασμένα λουλούδια.

Κατά το κλάδεμα, ξεκινά πάντα με το κλάδεμα των θάμνων της πασχαλιάς αφαιρώντας όλες τις συρρικνωμένες ανθοφορίες καθώς ξεθωριάζουν πριν κλαδέψετε τους μίσχους. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει πρώτα να βρείτε το πρώτο ζευγάρι φύλλα κάτω από ένα ξεθωριασμένο λουλούδι και να το κόψετε ακριβώς πάνω από αυτά τα φύλλα.

Συνιστάται να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τα ψαλίδια κλαδέματος παράκαμψης για αυτό, εκτός εάν τα στελέχη είναι μεγαλύτερα από ¼ ίντσας σε διάμετρο. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε αντ ‚αυτού τα παράκαμψη.

Αφαιρέστε τα σπασμένα, νεκρά, μολυσμένα από προνύμφες ή τρίψιμο καλάμια από τη βάση.

Για την επόμενη φάση του κλαδέματος των πασχαλινών θάμνων σας, αφαιρέστε τυχόν καλάμια που φαίνονται κατεστραμμένα ή μολυσμένα με διάφορα παράσιτα, όπως η πασχαλιάρα. Μπορεί να ανιχνευθεί από ορισμένα συμπτώματα στο φυτό σας, όπως μικρές τρύπες στις βάσεις των βλαστών, που συνοδεύονται από πριονίδι, που συχνά υποδηλώνει τρύπες.

Εκτός από αυτό, εάν δύο καλάμια τρίβονται μεταξύ τους, μπορείτε να αφαιρέσετε το πιο αδύναμο για να μην καταστρέψει το ισχυρότερο.

Κλαδέψτε τα περιττά χαρακτηριστικά

Κατά το κλάδεμα, ξεκινά πάντα με το κλάδεμα νεκρών ή άρρωστων μίσχων, κατάφυτων μίσχων, λεπτών μολυβιών κορόιδων και κλαδιών. Κόψτε αυτά τα περιττά χαρακτηριστικά μέχρι το επίπεδο του εδάφους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ψαλίδι κλαδέματος ή ένα ψαλιδάκι για να χειριστείτε αυτά τα στελέχη.

Κλαδέψτε τα παλαιότερα στελέχη

Μετά το κλάδεμα των περιττών χαρακτηριστικών, είναι απαραίτητο να κλαδέψουμε τα παλαιότερα στελέχη των φυτών. Τα παλαιότερα στελέχη γενικά δεν έχουν την ικανότητα να καλλιεργούν λουλούδια και νεαρά φυτά. Είναι λοιπόν απαραίτητο να τα αποκόψουμε από το φυτό.

Αφαιρέστε τα στελέχη που είναι παχύτερα από 2 ίντσες σε διάμετρο

Αυτή η τακτική αφαίρεση των παλιών στελεχών θα αποτρέψει το λιλά φυτό σας να γίνει πολύ ψηλό. Αποφύγετε λοιπόν να κόψετε τις κορυφές των μακριών στελεχών γιατί αυτό μπορεί να αφήσει το φυτό με ένα περίεργο, αφύσικο και διαφορετικό σχήμα. Εάν το φυτό σας έχει πολύ μεγάλους μίσχους, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα πριόνι κλαδέματος για να κόψετε τους μίσχους.

Τα χοντρά στελέχη λιλά μπορεί να είναι πολύ δύσκολα στο κλάδεμα. Προσοχή λοιπόν όταν κόβετε τα μεγάλα κοτσάνια.

Κλαδέψτε τα εναπομείναντα νέα στελέχη

Εάν θέλετε η πασχαλιά σας να γεμίσει περισσότερα λουλούδια και να γίνει πιο θαμνώδης, είναι απαραίτητο να κλαδέψετε τους υπόλοιπους νέους μίσχους σε ένα μπουμπούκι που βλέπει προς τα έξω. Σημαίνει ότι πρέπει να κλαδέψετε λίγο πιο πέρα ​​από τα μπουμπούκια που βλέπουν μακριά από το κέντρο του φυτού. Αυτή η τεχνική θα προκαλέσει περισσότερη διακλάδωση, θα γεμίσει το φυτό σας με λουλούδια και θα δημιουργήσει έναν πιο πυκνό θάμνο.

Πολλαπλασιάστε νέους θάμνους πασχαλιάς με τα μοσχεύματα πασχαλιάς σας (προαιρετικά).

Αφού κλαδέψετε το φυτό σας, μπορείτε τώρα να ακολουθήσετε το επόμενο βήμα που μπορείτε να πολλαπλασιάσετε νέους θάμνους πασχαλιάς με το πασχαλιάτικο κόψιμο σας. Αυτό το βήμα είναι εντελώς προαιρετικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κλαδεμένα στελέχη για να πολλαπλασιαστούν και να αναπτυχθούν σε ένα νέο φυτό.

Αν ψάχνετε για κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού των πασχαλιών, έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα μοσχεύματα πρέπει να βρίσκονται ακριβώς στο σωστό στάδιο για να ριζώσουν σωστά. Αυτά τα μοσχεύματα που κουμπώνουν αμέσως όταν τα λυγίζετε είναι τα καλύτερα κατάλληλα για πολλαπλασιασμό.

Εάν τα μοσχεύματα του στελέχους σας είναι πολύ νεαρά και τρυφερά ή πολύ παλιά και δύσκολα για να κοπούν, μπορεί να μην λειτουργούν για πολλαπλασιασμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, κόψτε μοσχεύματα 3 έως 5 ιντσών με τουλάχιστον δύο κόμβους φύλλων το καθένα και ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για την ριζοβολία μοσχευμάτων μαλακού ξύλου.

συμπέρασμα

λιλά g0afae7264 640 1

Καθώς έχετε διαβάσει το άρθρο μέχρι τώρα, ίσως να γνωρίζετε όλα τα στοιχεία για το πώς να κλαδέψετε τους θάμνους της πασχαλιάς και την τέλεια στιγμή για να το κλαδέψετε.

Αν και οι λιλά θάμνοι είναι ανέμελοι, επωφελούνται από την τακτική προσοχή. Ο κύριος σκοπός του κλαδέματος ενός φυτού πασχαλιάς είναι να το διαμορφώσει για να βελτιώσει την όψη του και να αυξήσει την ποιότητα της ανθοφορίας. Όλα αυτά αποτελούν μέρος του κλαδέματος των λιλά θάμνων και της τακτικής συντήρησης του κήπου.

Το κλάδεμα των θάμνων της πασχαλιάς συνήθως αποτελείται από την αφαίρεση νεκρών ή άρρωστων κλαδιών και τη διαμόρφωση του θάμνου για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανθοφορίας του. Περιστασιακά, τα κλαδεύουμε για να μειωθεί το μέγεθος και να ανανεωθεί η υγεία του θάμνου.

Πώς να κάνετε κομποστοποίηση κοπριάς αγελάδας – Οδηγός βήμα προς βήμα

Λιπάσματα για λαχανόκηπο – Ένας πλήρης οδηγός