Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τον κάκτο φραγκόσυκου (Opuntia)

Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τον κάκτο φραγκόσυκου (Opuntia)

November 30, 2022 0 Von admin

Επισκόπηση φυτών

Το Opuntia, ευρέως αναγνωρισμένο ως φραγκόσυκο ή κάκτο, είναι ένα κοινό γένος ανθοφόρων φυτών στην οικογένεια των κάκτων (Cactaceae)

Τα opuntia έχουν πράσινα μαξιλάρια που ονομάζονται cladodes που φαίνονται σαν μεγάλα πεπλατυσμένα κουπιά. Αυτά τα πράσινα μαξιλάρια διαθέτουν ένα στρώμα από ακίδες που ονομάζονται areoles, οι οποίες έχουν φυτρώσει μεγάλα αγκάθια που βοηθούν το φυτό να αμυνθεί από τους θηρευτές.

Από τις άκρες των μαξιλαριών του φυτού φυτρώνουν εδώδιμοι καρποί κάκτου φραγκόσυκου ή opuntia και τα κίτρινα ή ροζ άνθη κάκτου με διαφορετικά στρώματα σέπαλων.

Το φραγκόσυκο κάκτος ή opuntia είναι ένα ανθοφόρο είδος κάκτων που είναι εγγενές στην Αμερική. Ωστόσο, έχει κάνει το δρόμο του σε όλο τον κόσμο μέσω διαφόρων ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Αυτά τα είδη βλασταίνουν μωβ-κόκκινα φρούτα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή μαρμελάδων, ζελέ και ορισμένων ειδών βασικών μεξικάνικης κουζίνας (όπως τα nopales).

Ποικιλίες φραγκόσυκου

Υπάρχουν πάνω από 180 είδη Opuntia που βρίσκονται στον κόσμο, πολλά από αυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε πολύ διαφορετικά κλίματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη κάκτου φραγκόσυκου δίνονται παρακάτω.

Κάκτος φραγκόσυκου (Opuntia ficus-indica)

Το Ficus-indica, που ονομάζεται επίσης ινδικό σύκο Opuntia ή Barbary Fig, είναι μια δημοφιλής ποικιλία κάκτων που είναι ακανθώδης, τμηματοποιημένος και μεγαλώνει μεγάλες, επίπεδες κλαδίδες. Αυτό το φυτό ανθίζει πολύχρωμα λουλούδια σε αποχρώσεις του κίτρινου, του κόκκινου και του λευκού.

Αυτός ο κάκτος μπορεί να φτάσει το ύψος των είκοσι ποδιών και το πλάτος των τριών ποδιών. Αυτά τα είδη μπορούν να ευδοκιμήσουν κυρίως σε άνυδρες περιοχές της ερήμου, όπως η νοτιοανατολική Βόρεια Αμερική, η Νότια Αφρική.

Κάκτος αυτιού λαγουδάκι (Opuntia microdasys)

Ο κάκτος των αυτιών λαγουδάκι, που ονομάζεται επίσης κάκτος πουά ή φτερά αγγέλου, είναι μια δημοφιλής ποικιλία φραγκόσυκου που μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί από τα τεμαχισμένα μαξιλαράκια του που μοιάζουν ακριβώς με τα αυτιά του κουνελιού, τα οποία καλύπτονται από τρίχες που ονομάζονται γλοχίδια.

Όντας εγγενής σε ξηρές περιοχές του βόρειου Μεξικού, αυτός ο κάκτος με αυτιά κουνελιού μπορεί να κυμαίνεται μέχρι το ύψος των δεκαέξι έως είκοσι τεσσάρων ιντσών όταν είναι ώριμος.

Φραγκόσυκο Beavertail (Opuntia basilaris)

Το φραγκόσυκο Beavertail ή το opuntia basilaris είναι ένα θαμνώδες παχύφυτο που φτάνει μόνο τα δώδεκα εκατοστά σε ύψος αλλά απλώνεται σε πλάτος τεσσάρων ποδιών.

Αυτό το είδος opuntia είναι απαλλαγμένο από ασθένειες και ανθεκτικό στα ελάφια και μπορεί να υιοθετηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία εδαφών και συνθηκών ποτίσματος.

Ανατολικό φραγκόσυκο (Opuntia humifusa)

Το ανατολικό φραγκόσυκο cactus pr opuntia hemifusa είναι μια δημοφιλής ποικιλία φραγκόσυκου που είναι εγγενής στις ανατολικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Νέα Αγγλία και η Φλόριντα.

Αυτή η ποικιλία παρουσιάζει ροζ και κόκκινα λουλούδια με επτά ή περισσότερα πέταλα. Αυτή η ποικιλία Opuntia είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο κρύο και συνήθως χρειάζεται λίγη προστασία από τις συνθήκες κατάψυξης λόγω των αντιψυκτικών στοιχείων στα κύτταρα της.

Ανάλογα με το κλίμα και την τοποθεσία, μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε και να φτάσουν σε ύψος έως δεκαέξι ίντσες σε ύψος πάνω από έξι πόδια.

Φραγκόσυκο Panhandle (Opuntia polyacantha)

Το φραγκόσυκο Panhandle που αναφέρεται ευρέως ως το φραγκόσυκο της πείνας είναι μια πολύ γνωστή παραλλαγή που μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς βιότοπους, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου Μεξικού, των Μεγάλων Πεδιάδων και του Δυτικού Καναδά.

Αυτή η παραλλαγή είναι πολύ κοντά και φυτρώνουν λουλούδια που ανθίζουν σε ματζέντα ή κίτρινα χρώματα και φτάνουν σε ύψος δώδεκα ίντσες ή λιγότερο, με πλάτος από έξι έως εννέα πόδια.

Πώς να καλλιεργήσετε κάκτο φραγκόσυκο;

Οι κάκτοι φραγκόσυκου είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από τρία χρόνια για να αναπτυχθούν από σπόρους.

Έτσι οι ειδικοί συνιστούν να καλλιεργήσετε το φραγκόσυκο σας μέσω μοσχευμάτων για να επιταχύνετε τη διαδικασία. Για να καλλιεργήσετε το φυτό σας, μπορείτε να αποκτήσετε αυτά τα μοσχεύματα στο τοπικό κατάστημα φυτών ή μέσω εξειδικευμένων υπηρεσιών ταχυδρομικής αποστολής.

Ο οδηγός για την καλλιέργεια κάκτου φραγκόσυκου από μοσχεύματα δίνεται παρακάτω.

Πάρτε μοσχεύματα

Πάρτε ένα επίθεμα κάκτου από ένα φυτό κάκτου φραγκοσυκιάς που είναι τουλάχιστον έξι μηνών. Προτείνεται να χρησιμοποιήσετε ένα κοφτερό μαχαίρι ή ένα ζευγάρι αποστειρωμένο ψαλίδι για να κόψετε ένα από αυτά τα μαξιλάρια από το φυτό κάκτου.

Τοποθετήστε τα μοσχεύματα του στελέχους σας σε μια πετσέτα σε στεγνό και σκιερό μέρος τουλάχιστον για μια εβδομάδα μέχρι το κομμένο άκρο να σχηματίσει κάλους.

Επιλέξτε μια τέλεια τοποθεσία φύτευσης

Στη συνέχεια, το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε μια τέλεια τοποθεσία φύτευσης καθώς θα βοηθήσει το φυτό σας να αναπτυχθεί άφθονα.

Το σημείο φύτευσης του φραγκόσυκου θα πρέπει να δέχεται τουλάχιστον έξι ώρες πλήρη ήλιο την ημέρα, ανεξάρτητα από το αν κρατάτε τους κάκτους σας σε ένα εσωτερικό δοχείο ή τους φυτεύετε στον κήπο σας.

Προετοιμάστε το χώμα

Όπως οι περισσότεροι κάκτοι, τα φραγκόσυκα τρώγονται επίσης χαλαρά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη που έχουν ουδέτερο έως ελαφρώς όξινο pH του εδάφους. Προετοιμάστε λοιπόν το χώμα σας ανάλογα.

Φυτέψτε το κόψιμο

Το κόψιμο του φραγκόσυκου σας είναι έτοιμο να το φυτέψετε μόλις σχηματίσει έναν κατάλληλο κάλλος στο σημείο που έχετε κάνει το κόψιμο.

Μόλις κάνει κάλους, τοποθετήστε το κόψιμο σας περίπου μία ή δύο ίντσες βαθιά στο χώμα και χρησιμοποιήστε λίγο χώμα ή μερικούς μικρούς βράχους για να κρατήσετε το φυτό όρθιο.

Αποφύγετε να ποτίζετε το φυτό του κάκτου σας για τον πρώτο μήνα μετά τη φύτευση. Το επίθεμα κάκτου περιέχει αρκετή υγρασία μέσα του για να διατηρηθεί για τους πρώτους μήνες ανάπτυξης.

Πώς να φροντίσετε το φραγκόσυκο;

Φως

Ως φυτό κάκτου της ερήμου, το φραγκόσυκο πρέπει να ευδοκιμήσει στον ήλιο. Δείχνει ότι το φυτό σας χρειάζεται τουλάχιστον έξι ώρες άμεσου ηλιακού φωτός την ημέρα. Εάν καλλιεργείτε πόρτες, ένα παράθυρο με δυτική ή νότια πλευρά λειτουργεί καλύτερα. Σε πολύ ζεστά κλίματα, μπορεί να χρειαστεί λίγη σκιά το μεσημέρι, ώστε να αποφευχθεί το ζεμάτισμα.

Εδαφος

Η πιο σημαντική προϋπόθεση για να αναπτυχθεί οποιοδήποτε φυτό του γένους Opuntia είναι το έδαφος που στραγγίζει καλά.

Το φραγκόσυκο μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα σε αμμώδες ή χαλικώδες έδαφος, αλλά μπορεί επίσης να ανεχθεί και άλλους τύπους εδάφους, αρκεί να φυτρώνει σε καλό στραγγιστικό έδαφος και όχι πολύ νερό.

Νερό

Το φραγκόσυκο αρέσει να αναπτύσσεται σε ξηρές συνθήκες και απαιτεί επίσης πολύ λίγο πότισμα για τη διατήρηση του φυτού. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο κάκτος χρησιμοποιείται συχνά σε κήπους με χαμηλά νερά.

Είναι απαραίτητο να περιορίζετε το πότισμά σας σε κάθε δύο με τρεις εβδομάδες ή όποτε το χώμα είναι τελείως στεγνό. Όταν ποτίζετε, φροντίστε απλώς να υγράνετε το χώμα χωρίς να το μουλιάζετε. Εάν έχετε την ελάχιστη ποσότητα βροχόπτωσης, αυτό είναι συχνά το μόνο που χρειάζεται το φυτό.

Θερμοκρασία

Ο κάκτος φραγκόσυκου ευδοκιμεί για να αναπτυχθεί σε ζεστά, ξηρά καλοκαίρια της ερήμου. Αλλά μερικά από τα είδη του έχουν καλή αντοχή στο κρύο επίσης.

Ωστόσο, η οπουντία τα πάει καλά σε περιοχές που έχουν ήπιους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια με χαμηλή υγρασία. Το φραγκόσυκο μπορεί να παλέψει σε περιοχές με πολύ υψηλή υγρασία, ακόμα κι αν η θερμοκρασία είναι της αρεσκείας του φυτού.

Λίπασμα

Το φραγκόσυκο δεν χρειάζεται τακτικά λίπασμα. Ωστόσο, μεγαλώνει όταν φυτευτεί στο έδαφος, εκτός αν έχετε πολύ φτωχό έδαφος.

Εάν καλλιεργείται σε δοχεία, καταναλώνει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους πιο γρήγορα και θα χρειαστεί λίγη τροφοδοσία. Εάν τα πράσινα μαξιλάρια του φυτού αρχίσουν να φαίνονται θαμπά ή εάν το φυτό δεν ανθίζει, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται τροφή.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα ισορροπημένο λίπασμα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ακολουθώντας τις οδηγίες του προϊόντος. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε ένα λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο για μεγαλύτερα τακάκια ή ένα λίπασμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άζωτο για περισσότερα άνθη και φρούτα.

Συνήθη παράσιτα και ασθένειες των φυτών

Το φραγκόσυκο είναι πολύ επιρρεπές σε μια ποικιλία από παράσιτα εντόμων και ασθένειες που περιλαμβάνουν λέπια και αλευρώδη. Εάν είναι από οποιαδήποτε ασθένεια, αντιμετωπίστε τα με οινόπνευμα εντριβής, λάδι neem ή φυτοφάρμακο. Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι πιο ευαίσθητα στα παράσιτα από τα φυτά εξωτερικού χώρου.

Όλα τα είδη του γένους Opuntia ή φραγκόσυκου μπορεί να είναι επιρρεπή στον μύκητα phyllosticta, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μαξιλάρια, μεταβαίνοντας σε μεγάλες μαύρες κηλίδες που ξεφλουδίζουν.

Προκαλούμενος από υγρό ή υγρό καιρό, αυτός ο μύκητας δεν είναι θανατηφόρος. Ωστόσο, είναι τόσο μεταδοτικό που αναπόφευκτα εξαπλώνεται σε κοντινά φυτά. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για αυτό το φυτό.

Απλά πρέπει να αφαιρέσετε και να πετάξετε τα μολυσμένα επιθέματα για να μην εξαπλωθεί ο μύκητας.

συμπέρασμα

Καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο μέχρι εδώ, ίσως να γνωρίζετε τον οδηγό ανάπτυξης και φροντίδας του φραγκόσυκου ή της οπουντίας.

Τότε τι περιμένεις;

Ακολουθήστε την παραπάνω οδηγία, καλλιεργήστε μια οπουντία ή φραγκόσυκο στο έδαφος, προσθέστε λίγη ομορφιά στον κήπο σας με όμορφα λουλούδια και αποκτήστε τη γεύση του φρούτου της οπουντίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε

Χριστουγεννιάτικος Κάκτος – Πώς να πολλαπλασιάσετε και να φροντίσετε τον χριστουγεννιάτικο κάκτο;

Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε το παχύφυτο της ουράς Donkey; – Λεπτομερής οδηγός