Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τους θάμνους Spiraea

Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τους θάμνους Spiraea

November 29, 2022 0 Von admin

Επισκόπηση φυτών

Το Spiraea, που συχνά γράφεται λάθος από τους ανθρώπους ως Spirea, είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος φυλλοβόλος θάμνος που καλλιεργείται ειδικά για τα όμορφα άνθη του την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Τα λουλούδια αυτού του φυτού γεννιούνται γενικά σε αφθονία και έχουν κεφάλια ή συστάδες που αποτελούνται από πολλά μικροσκοπικά άνθη, στις αποχρώσεις του λευκού, του ροζ ή του μωβ. Η ποικιλία spiraeas με λευκά άνθη αναφέρεται μερικές φορές ως «νυφικό στεφάνι».

Αυτοί οι θάμνοι είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν και να φροντιστούν. Κάνει εξαιρετικούς θάμνους για τα όρια ενός κήπου, αν και αυτά τα φυτά δεν είναι καλή επιλογή για γλάστρες. Το μέγεθος αυτού του θάμνου ποικίλλει σημαντικά από φυτό σε φυτό, ανάλογα με την ποικιλία.

Μπορεί να φτάσει σε ύψος μόλις 45 εκατοστά και πλάτος έως 2,4 μέτρα, επομένως η αντιστοίχιση του μεγέθους της ποικιλίας των φυτών με την τοποθεσία τους είναι σημαντική. Οι σπείρες είναι γενικά ανθεκτικοί θάμνοι και είναι εύκολο να αναπτυχθούν.

Τύποι φυτών Spiraea προς ανάπτυξη

spiraea gb9274c3f5 640

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη Spiraea διαθέσιμα στη γη για καλλιέργεια. Εδώ είναι μερικές από τις πιο συχνά καλλιεργούμενες ποικιλίες.

Ιαπωνική Σπείρα

Η ιαπωνική spirea ή Spiraea japonica είναι μια δημοφιλής ποικιλία αυτού του φυτού που έχει τη μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων, μαζί με φύλλωμα σε αποχρώσεις του πράσινου, του μπλε, του χρυσού ή του Chartreuse. Τα άνθη αυτής της ποικιλίας ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης έως το καλοκαίρι σε αποχρώσεις του ροζ, του μωβ, του κόκκινου ή του λευκού.

Σημύδα Σπείρα

Η σημύδα spiraea ή η Spiraea betulifolia είναι μια άλλη δημοφιλής ποικιλία που έχει μια πυκνή συνήθεια να χυλώνει μαζί με όμορφα λευκά άνθη και οδοντωτά πράσινα φύλλα που μοιάζουν με σημύδα. Αυτό το φυτό πλούσιου φθινοπωρινού χρώματος εμφανίζεται στη γη σε αποχρώσεις του κόκκινου, του πορτοκαλί και του μωβ.

Nippon Spiraea

Το Nippon spiraea ή Spiraea nipponica, που επίσης αναγνωρίζεται ως χιονόχωμα Το Nippon Spiraea, είναι μια δημοφιλής ποικιλία με όρθια καταρράκτη συνήθεια, λευκά χιονισμένα άνθη και μπλε-πράσινο φύλλωμα που αλλάζει σε κίτρινο το φθινόπωρο.

Πώς να καλλιεργήσετε θάμνους Spiraea;

τριαντάφυλλο spirea g0a77c7e37 640

Πάντα προτείνεται η φύτευση ενός φυτού spiraea όταν είναι σε λανθάνουσα κατάσταση, σε όρια κήπου. Καλύψτε και ταΐστε το φυτό σας ετησίως και κλαδέψτε το μόνο εάν χρειάζεται, μετά την ανθοφορία. Οι ώριμοι κατάφυτοι θάμνοι spiraea μπορούν να αναζωογονηθούν με επιλεκτικό κλάδεμα ανακαίνισης. Μπορείτε επίσης να πολλαπλασιάσετε τους θάμνους spiraea μέσω μοσχευμάτων στα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού.

Προτείνεται η καλλιέργεια spiraea σε όρια κήπου σε γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Εάν το χώμα σας δεν είναι γόνιμο, μπορείτε να το βελτιώσετε προσθέτοντας καλά σάπια οργανική ύλη σε αυτό πριν από τη φύτευση.

Ανάλογα με το μέγεθος του φυτού σας, τοποθετήστε το spiraea σας προς το πίσω, το μέσο ή το μπροστινό μέρος του περιγράμματος. Οι μικρότεροι θάμνοι spiraea δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα όταν φυτεύονται σε μια ομάδα των τριών. Λόγω της κλαδισμένης ξυλώδους ανάπτυξης αυτού του φυτού, δεν φαίνεται καλό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επομένως, αποφύγετε να δώσετε στο spiraeas μια περίοπτη τοποθεσία για να αναπτυχθεί η οποία είναι ορατή όλο το χρόνο.

Οι σπείρες είναι ανθεκτικά φυτά και φυτεύονται ιδανικά το φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια ήπιων περιόδων το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Μπορείτε να φυτέψετε τον θάμνο σας ενώ βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη κατά την άνοιξη ή το καλοκαίρι, αρκεί το φυτό σας να παίρνει νερό τακτικά.

Έτσι, κατά τη φύτευση, φροντίστε με την κορυφή της ρίζας στο ίδιο βάθος ακριβώς με το επίπεδο του εδάφους, να σφίξετε και να την ποτίσετε καλά για να κατακαθίσει το έδαφος γύρω από τη ρίζα του φυτού.

Πώς να φροντίσετε τον θάμνο Spiraea;

spiraea japonica ga0133e300 640 1

Η επιλογή μιας τέλειας τοποθεσίας για spiraea που να στραγγίζει καλά και να λαμβάνει τη σωστή ποσότητα ηλιακού φωτός είναι απαραίτητη για όλα τα είδη της. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας ενώ αναζητάτε ένα κατάλληλο είδος αυτού του θάμνου για τον κήπο σας, καθώς οι απαιτήσεις φροντίδας και συνθηκών για την ανάπτυξη μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.

Ο παρακάτω οδηγός φροντίδας είναι γενικές οδηγίες για όλα τα είδη και όχι συγκεκριμένος για κάποιο συγκεκριμένο είδος.

Φως

Το φυτό ευδοκιμεί σε έντονο και έμμεσο ηλιακό φως. Έτσι, για να επιτύχετε την καλύτερη παραγωγή ανθοφορίας και το χρωματισμό του φυλλώματος, βεβαιωθείτε ότι ο θάμνος έχει πλήρη ήλιο.

Εδαφος

Όπως συζητήσαμε νωρίτερα, το Spiraea προτιμά να αναπτύσσεται σε γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος που έχει ουδέτερο pH. Πριν από τη φύτευση λοιπόν, ελέγξτε το επίπεδο οξύτητας του εδάφους. Θα πρέπει επίσης να το ελέγχετε ξανά περιστασιακά κατά τη διάρκεια της σεζόν για να προσδιορίσετε εάν απαιτούνται τροποποιήσεις εδάφους ή όχι.

Νερό

Προτείνεται να διατηρούνται τα νεοφυτεμένα Spiraea καλά ποτισμένα καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους μέχρι να εδραιωθούν. Αφού εγκατασταθούν, είναι εντάξει να μειώσετε το πότισμα καθώς το πότισμα είναι απαραίτητο μόνο όταν το έδαφος είναι στεγνό.

Αυτή η μέθοδος ποτίσματος προτιμάται για να ποτίζετε το φυτό σας, επειδή αυτό το γένος έχει μεγάλη τάση να αναπτύξει σήψη των ριζών και άλλες ασθένειες υπερβολικού ποτίσματος που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Θερμοκρασία και Υγρασία

Όπως συζητήσαμε νωρίτερα, το Spiraea μπορεί να είναι ανθεκτικό στο χειμώνα έως και 15 βαθμούς Θερμόμετρο Φαρενάιτ. Είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε τις επιμέρους λεπτομέρειες του είδους, αλλά το γενικό εύρος του ζώνη USDA είναι USDA 4-8, με ορισμένα είδη, να είναι λίγο πιο επιλεκτικά από άλλα.

Λίπασμα

Το γένος Spiraea δεν συγκαταλέγεται στα γένος που απαιτεί βαριά διατροφή. Εάν το φυτό σας παράγει υγιείς και ζωηρές ανθοφορίες, τότε μπορεί να μην χρειάζεται λίπανση. Δεν το κάνει, τότε απαιτείται σίτιση που πρέπει να γίνεται μόνο ετησίως στις αρχές της άνοιξης με λίπασμα βραδείας απελευθέρωσης.

Πώς να κλαδέψετε τον θάμνο Spiraea;

λαμπροί μύες g26a0056ad 640 1

Το γένος Spiraea θα επωφεληθεί από την ετήσια συντήρηση καθώς και από το περιστασιακό σκληρό κλάδεμα του φυτού. Και επειδή αυτοί οι θάμνοι είναι καλλιεργητές, το φιλελεύθερο κλάδεμα έχει αμελητέο αντίκτυπο στην ανθοφορία – εάν γίνει την κατάλληλη στιγμή.

Οι ποικιλίες του φυτού που ανθίζουν την άνοιξη ανθίζουν σε παλιά ανάπτυξη από το προηγούμενο έτος και απαιτείται να κλαδεύονται αμέσως μετά την ανθοφορία. Το κλάδεμα μπορεί να γίνει κόβοντας τα καλάμια Spring κατευθείαν στο έδαφος ή κόβοντας πίσω σε οποιοδήποτε μήκος για να διατηρηθεί η ανάπτυξη συμπαγής.

Οι καλοκαιρινές ανθισμένες ποικιλίες αυτού του γένους ανθίζουν κυρίως σε νέο ξύλο από την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε να μπορούν να κλαδευτούν το χειμώνα μετά την ανθοφορία. Προτείνεται να αφαιρέσετε τυχόν νεκρά ξύλα από το φυτό και να κόψετε ελαφρά για να δώσετε σχήμα.

Εάν οι καλοκαιρινές ανθοφορίες του φυτού έχουν γίνει κατάφυτες, μπορεί να απαιτηθεί πιο έντονο κλάδεμα. Σε αυτή την περίπτωση, κόψτε το φυτό έως και τα δύο τρίτα, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν τα φυτά βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση.

Και οι δύο αυτές κατηγορίες μπορούν επίσης να απολαύσουν ένα ελαφρύ κούρεμα μετά την ανθοφορία για να αφαιρέσουν τα ξηλωμένα άνθη, τα οποία ενθαρρύνουν την αναζωπύρωση και τονώνουν το φύλλωμα.

Κοινά παράσιτα και ασθένειες

spirea g3cda0c990 640 1

Το Spiraea είναι ένας θάμνος χωρίς προβλήματα χωρίς προβλήματα αρκεί να φυτευτεί σε καλό έδαφος. Σε φτωχό έδαφος, ενδέχεται να στεγνώσουν και μπορεί να εμφανιστεί ωίδιο στα φύλλα που προκαλούν το θάνατο του φυτού.

Το ωίδιο είναι μια μυκητιακή ασθένεια που επηρεάζει το φύλλωμα του φυτού, τους μίσχους και μερικές φορές τα άνθη και τους καρπούς των θάμνων. Υπάρχουν πολλά είδη και τα περισσότερα από αυτά είναι ειδικά για τον ξενιστή που επηρεάζουν μερικά φυτά της ίδιας οικογένειας.

Τα συμπτώματα του ωιδίου μπορεί να περιλαμβάνουν λευκό, έναν μύκητα πούδρας που μπορεί να εξαπλωθεί στα φύλλα, στους μίσχους και μερικές φορές στα λουλούδια και στα φρούτα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το σχηματισμό του ωιδίου είναι να μεγαλώσετε τη σπείρα σας στον ήλιο και να την ποτίζετε τακτικά σε ξηρό καιρό. Καλύψτε το φυτό σας γύρω από τις ρίζες που θα βοηθήσει το φυτό σας να διατηρήσει την υγρασία του εδάφους και επομένως θα αποτρέψει τη μόλυνση. Εκτός από αυτό, αφήστε άφθονο αέρα να κυκλοφορήσει μεταξύ αυτών των φυτών και μην τα φυτέψετε πολύ κοντά μεταξύ τους.

συμπέρασμα

spiraea japonica g76f5c84e8 640 1

Καθώς διαβάζετε το άρθρο μέχρι εδώ, ίσως πάρετε μια ιδέα για το πώς να προσθέσετε αυτή την ομορφιά στον κήπο σας.

Το Spirea είναι εύκολο να αναπτυχθεί φυτό σχεδόν σε κάθε κήπο. Μπορεί να ανεχθεί ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, όπως φτωχό έδαφος, ζέστη, κρύο, υγρασία, ξηρασία και αστική ρύπανση. Έτσι μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτή την ομορφιά στον κήπο σας.

Έχετε λοιπόν αυτή την ομορφιά στον κήπο σας και πείτε μας πώς πάει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να μεγαλώνετε

Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τον θάμνο πικροδάφνης; – Λεπτομερής οδηγός

Τα 10 κορυφαία λουλούδια του φθινοπώρου για να αναπτυχθούν το φθινόπωρο