13 Ιδέες διαδραστικής παρουσίασης για την τάξη

13 Ιδέες διαδραστικής παρουσίασης για την τάξη

November 30, 2022 0 Von admin

Εάν είστε δάσκαλος, θα ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά να σκεφτείτε όταν είστε στην τάξη. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι αυτό που διδάσκετε στα παιδιά είναι όσο το δυνατόν πιο εκπαιδευτικό και ενδιαφέρον – με στόχο να εμπλακούν οι μαθητές στο θέμα και, ελπίζουμε, ακόμη και να τους επιτρέψουν να απολαύσουν τη μάθηση!

Αυτό μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη ισορροπία. Ωστόσο, γίνεται ευκολότερο από αυτές τις ιδέες διαδραστικής παρουσίασης που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, οι οποίες μπορούν να προσελκύσουν ακόμη και τους πιο αποσπασμένους μαθητές!

Πώς να εμφανίσετε παρουσιάσεις

Το καλύτερο gadget στην τάξη για να εμφανίζονται αυτές οι παρουσιάσεις είναι μια διαδραστική οθόνη. Πρόκειται για μεγάλες συσκευές που είναι τοποθετημένες στον τοίχο και μπορούν να συνδεθούν απρόσκοπτα με οποιαδήποτε εφαρμογή συνεργασίας βίντεο. Μπορείτε να συνδέσετε διαδραστικές οθόνες στο διαδίκτυο και να τις χρησιμοποιήσετε περαιτέρω ως ένα ισχυρό εργαλείο διδασκαλίας στην τάξη, για να βοηθήσετε τους μαθητές να μάθουν με έναν πλήρως διαδραστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Πουλάμε διαδραστικές οθόνες για τάξεις εδώ στο Avocor.

Ιδέες διαδραστικής παρουσίασης στην τάξη

Παγοθραυστήρες

Πολλές παρουσιάσεις που σχετίζονται με την εργασία ξεκινούν με ένα παγοθραυστικό και δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο μια παρουσίαση σε μια τάξη μαθητών θα πρέπει να είναι διαφορετική.

Η ερώτηση για το παγοθραυστικό θα εξαρτηθεί από την τάξη και την ηλικία των μαθητών, αλλά θα μπορούσε να είναι περίπου η εξής:

 • Αν μπορούσες να είσαι ζώο, τι θα ήταν και γιατί;
 • Ποιο θα ήταν το μέρος των ονείρων σας για να πάτε διακοπές;
 • Αν μπορούσατε να δειπνήσετε με τρεις ιστορικούς χαρακτήρες, ποιοι θα ήταν και γιατί;
 • Αν μπορούσες να φτιάξεις οποιοδήποτε είδος φίλτρου, τι θα έκανες;

βίντεο

Η ενσωμάτωση βίντεο είναι μια από τις καλύτερες ιδέες διαδραστικής παρουσίασης για μαθητές. Ακόμα κι αν το βίντεο αφορά το ίδιο θέμα με την παρουσίαση, το γεγονός ότι πρόκειται για διαφορετικό τύπο μέσων θα ενδιαφέρει την τάξη.

Μπορείτε είτε να βρείτε ένα κατάλληλο βίντεο στο YouTube ή σε άλλο λογισμικό βίντεο ή, εάν έχετε αποθηκευμένο αρχείο, επικολλήστε το απευθείας στην παρουσίαση.

Σύγχρονη τάξη με επιτραπέζιους υπολογιστές και πίνακα

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εμπλακεί όλη η τάξη. Θα μπορούσατε να προσκαλέσετε έναν μαθητή να κάνει μια υποθετική ερώτηση σχετικά με το θέμα και ένας άλλος θα μπορούσε να απαντήσει.

Για παράδειγμα, εάν μαθαίνετε για Ο Ερρίκος VIII και οι έξι γυναίκες του, μπορείτε να ζητήσετε από έναν μαθητή να κάνει μια ερώτηση σχετικά με αυτούς. Η ερώτησή τους θα μπορούσε να είναι «ποιο ήταν το αγαπημένο φαγητό του Ερρίκου VIII;» ή κάτι παρόμοιο.

Όταν ένας άλλος μαθητής απαντά, θα μπορούσατε να του ζητήσετε να εξηγήσουν την απάντησή τους – για παράδειγμα, αν λένε «κρέας και ψωμί», μπορεί να συνεχίσουν να εξηγούν ότι αυτή ήταν η κύρια δίαιτα για τα δικαιώματα εκείνης της εποχής.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

Τα τραγούδια είναι ένας καλός τρόπος για να ενδιαφερθούν τα μικρότερα παιδιά σε ένα θέμα. Μπορείτε να βρείτε τραγούδια για όλα τα είδη των θεμάτων στο YouTube. Για παράδειγμα, αυτό το τραγούδι των επτά ηπείρων θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για ένα τραγούδι Γεωγραφίας.

Πολλά τραγούδια στο YouTube έχουν στίχους, επομένως θα μπορούσατε να ενθαρρύνετε την τάξη σας να εξασκηθεί στην ανάγνωση καθώς τραγουδούν.

Στηρίγματα

Ορισμένες παρουσιάσεις γίνονται πιο διαδραστικές από εξωτερικά αντικείμενα – και αν θέλετε να προσελκύσετε μικρότερα παιδιά, το να φέρετε μερικά στηρίγματα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το μάθημα να ζωντανέψει.

Για παράδειγμα, εάν κάνετε ένα μάθημα ιστορίας για το Αρχαίοι Αιγύπτιοιθα μπορούσατε να φέρετε μερικές φιγούρες του Τουταγχαμών, της Σφίγγας και των αρχαίων πυραμίδων για να τις δουν όλοι.

Συμμετοχή στην τάξη

Το να ζητάτε άμεση συμμετοχή στην τάξη σε όλη την παρουσίαση είναι ένας καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι οι μαθητές παραμένουν αφοσιωμένοι. Για παράδειγμα, εάν κάνετε μια παρουσίαση για ζώα, θα μπορούσατε να ζητήσετε από τους μαθητές να κάνουν θόρυβο κάθε φορά που αναφέρετε ένα συγκεκριμένο ζώο.

Τάξη γεμάτη παιδιά που συμμετέχουν στη διαδραστική διάλεξη

Θα μπορούσατε να τους ζητήσετε να βρυχώνται κάθε φορά που αναφέρετε λιοντάρια ή να κάνουν ένα θόρυβο μαϊμού κάθε φορά που μιλάτε για πιθήκους. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι οι μαθητές δίνουν προσοχή!

Μεταβάσεις και κινούμενα σχέδια

Ένας απλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι οι μαθητές σας δίνουν προσοχή είναι να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές μεταβάσεις και κινούμενα σχέδια σε όλη την παρουσίασή σας.

Εάν διδάσκετε μεγαλύτερα παιδιά ή εφήβους, ίσως να μην θέλετε να έχετε πάρα πολλά από αυτά, αλλά τα μικρότερα παιδιά θα λατρέψουν να βλέπουν κάθε αντικείμενο να αναπηδά στην οθόνη. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να τους κάνεις να ενδιαφέρονται για την τεχνολογία στην τάξη!

Κουίζ

Τα κουίζ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προσελκύσετε μαθητές κάθε ηλικίας. Μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στο τέλος της παρουσίασης και μπορεί να περιλαμβάνουν ερωτήσεις που έχετε καλύψει στη συνεδρία.

Εάν οι μαθητές σας γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ένα κουίζ στο τέλος του μαθήματος, ίσως είναι πιο πιθανό να το προσέξουν καθ‘ όλη τη διάρκεια του μαθήματος! Θα μπορούσατε επίσης να εξασφαλίσετε τη μέγιστη αφοσίωση λέγοντας στους μαθητές ότι θα υπάρξουν βραβεία για τον νικητή του κουίζ – όπως αυτοκόλλητα ή γλυκά.

Διαδραστικά παιχνίδια

Τα διαδραστικά παιχνίδια για παρουσιάσεις στην τάξη είναι πάντα ένας δημοφιλής τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές παραμένουν αφοσιωμένοι! Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • noughts και σταυροί ή τικ τακ
 • εικονογραφικό
 • δήμιος ή μια εναλλακτική όπως ο διαστημικός
 • 21 ερωτήσεις

Είναι καλύτερα αυτά τα παιχνίδια να σχετίζονται με το θέμα. Για παράδειγμα, το παιχνίδι «21 ερωτήσεις» περιλαμβάνει εσάς που σκέφτεστε έναν χαρακτήρα και οι μαθητές κάνουν ερωτήσεις με ναι ή όχι απάντηση σχετικά με τον χαρακτήρα που είστε.

Εάν διδάσκετε ένα μάθημα ιστορίας, ο χαρακτήρας θα μπορούσε να είναι κάποιος από την ιστορία (όπως η Florence Nightingale ή η Queen Victoria) ή εάν παραδίδετε ένα μάθημα επιστήμης, ο χαρακτήρας θα μπορούσε να είναι ένας διάσημος επιστήμονας (όπως ο Einstein ή ο Steven Hawking) .

καταιγισμός ιδεών

Ο καταιγισμός ιδεών είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να εμπλακεί η τάξη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια διαδραστική οθόνη για να δημιουργήσετε το διάγραμμα ιδεών. Οι μαθητές μπορούν να γράφουν εκ περιτροπής στον πίνακα και μπορεί να συνδεθεί με ασφάλεια σε οποιεσδήποτε εξωτερικές συσκευές, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλα τα μέλη της τάξης από απόσταση.

Με μια διαδραστική οθόνη, μπορείτε επίσης να μοιραστείτε αμέσως το διάγραμμα με την υπόλοιπη τάξη μόλις τελειώσει, ώστε να μπορούν να το κρατήσουν για να ανανεώσουν τις γνώσεις τους για ένα θέμα.

Μικροί μαθητές που ακούν μια διαδραστική παρουσίαση

Για παράδειγμα, αν είστε διδασκαλία της τάξης σας για την Αυστραλία στη γεωγραφία, θα μπορούσατε να ρωτήσετε τους μαθητές τους τι μπορεί να γνωρίζουν ήδη για την Αυστραλία. Θα μπορούσαν να βρουν κάποια στοιχεία όπως τα εξής:

 • καγκουρό
 • κοάλα
 • Όπερα του Σίδνεϊ
 • Τέχνη των Αβορίγινων
 • τροπικό δάσος
 • ακραία
 • μπαρμπεκιου

Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα διάγραμμα αράχνης με διαφορετικά πόδια ανάλογα με το θέμα. Για αυτόν τον κατάλογο, θα μπορούσε να υπάρχει ένα πόδι «ζώων» για καγκουρό και κοάλα, ένα πόδι «αρχιτεκτονικής» για την Όπερα του Σίδνεϊ, ένα πόδι «τοπίων» για το τροπικό δάσος και την περιοχή, ένα πόδι «κουλτούρας» για την τέχνη των Αβορίγινων και ένα « φαγητό» πόδι για μπάρμπεκιου.

Φτιάξε μια ιστορία

Η δημιουργία μιας ιστορίας για τα θέματα που καλύπτονται μπορεί να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα γύρω από το θέμα. Για να το κάνετε αυτό, σημειώστε μερικές αρχικές γραμμές σε μια ιστορία που σχετίζεται με το θέμα που διδάσκετε.

Για παράδειγμα, εάν διδάσκετε μαθητές για την Αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε λέγοντας «Ο Ρόναλντ ο Ρωμαίος ζούσε στη βρετανική πόλη Μπαθ, όπου είχαν φτάσει οι Ρωμαίοι 20 χρόνια πριν. Περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στη δουλειά, όπου έχτισε σπίτια για τους υπόλοιπους Ρωμαίους».

Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να προσκαλέσετε έναν μαθητή να συνεχίσει την ιστορία, ενθαρρύνοντάς τον να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο επίκαιρο. Θα μπορούσατε ακόμη και να δώσετε ένα βραβείο στον μαθητή με το καλύτερο μέρος της ιστορίας. Ανάλογα με το μέγεθος της τάξης, μπορείτε να ζητήσετε από κάθε μαθητή να συνεισφέρει.

Οι ιστορίες λειτουργούν καλά και για μαθήματα αγγλικών. Σε αυτές τις τάξεις, το θέμα της ιστορίας δεν έχει τόση σημασία, αλλά θα μπορούσατε να ενθαρρύνετε τους μαθητές να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε γλώσσα έχουν μάθει.

Για παράδειγμα, εάν η τάξη σας έχει επικεντρωθεί σε επίθετα, μπορείτε να ζητήσετε από τους μαθητές να βάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα επίθετα σε κάθε μέρος της ιστορίας τους.

Κάντε ένα σύντομο παιχνίδι

Θα μπορούσατε να μεταφέρετε τις ιστορίες σας στο επόμενο επίπεδο δημιουργώντας ένα σύντομο παιχνίδι σε μία από τις διαφάνειές σας. Αυτό θα μπορούσε να βασίζεται σε οποιοδήποτε θέμα μαθαίνετε και μπορείτε να επιλέξετε μερικούς μαθητές που θα έρθουν στο μπροστινό μέρος της τάξης και θα διαβάσουν τις γραμμές.

Μπορεί να θέλετε να το δημιουργήσετε προσωπικά, να βρείτε ένα σχετικό παιχνίδι στο διαδίκτυο ή να μετατρέψετε μια γνωστή ιστορία σε θεατρικό έργο!

Διαδραστική παρουσίαση στην τάξη με δύο μαθητές να παίζουν ένα θεατρικό έργο

Εικονική εκδρομή

Μία από τις πιο δημιουργικές ιδέες διαδραστικής σχολικής παρουσίασης είναι να κάνετε την τάξη σε μια εικονική εκδρομή. Αυτό είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για τα μαθήματα γεωγραφίας, όπου μπορείτε να μάθετε για μέρη που οι μαθητές μπορεί να μην μπορούν να επισκεφθούν από κοντά, όπως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου ή ακόμα και κάτω από τη θάλασσα!

Θα μπορούσατε να συνδέσετε τους χάρτες Google, όπου θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το Google Earth για να εξερευνήσετε μια συγκεκριμένη περιοχή. Εναλλακτικά, υπάρχουν μερικά κανάλια YouTube που ειδικεύονται σε εικονικές περιηγήσεις και εκδρομές, όπως αυτό που περιγράφει λεπτομερώς όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τροπικά δάση.

Εάν έχετε μια τάξη γεμάτη μαθητές και θέλετε να τους κρατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αφοσιωμένους καθώς τους διδάσκετε νέο υλικό, δοκιμάστε μερικά από αυτά τα διαδραστικά παιχνίδια για παρουσιάσεις στην τάξη και άλλες ιδέες!

Ενσωματώνοντας μερικές από αυτές τις διαδραστικές ιδέες στην παρουσίασή σας, θα έχετε την πλήρη αμέριστη προσοχή των μαθητών και θα διασφαλίσετε ότι όχι μόνο απολαμβάνουν την τάξη αλλά θα διατηρούν τις πληροφορίες.