A Forest of Collision and Raku – TLmagazine

A Forest of Collision and Raku – TLmagazine

März 22, 2023 0 Von admin

Το «A Forest of Collision and Raku», μια εγκατάσταση που επιμελήθηκε ο Spazio Nobile με νέα κεραμικά raku, λειτουργικά γλυπτά και ταπισερί των Kiki van Eijk και Joost van Bleiswijk, θα παρουσιαστεί στην 7η έκδοση του Masterly κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Σχεδίου του Μιλάνου.

Το «A Forest of Collision and Raku» γιορτάζει το χειροποίητο και την ομορφιά που βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής και στις ατέλειες. Αλλά αντανακλά επίσης μια τρέχουσα διάθεση χάους και αβεβαιότητας που φαίνεται να κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο αυτές τις μέρες. πόλεμος, χρεοκοπίες τραπεζών, πολιτική εχθρότητα, κλιματικές καταστροφές είναι μόνο μερικές από τις πραγματικότητες που αποτελούν μέρος της καθημερινότητας. Η Kiki και ο Joost βρίσκουν ελπίδα και έμπνευση μέσα από τη διαδικασία της κατασκευής, της δοκιμής και του λάθους και του πειραματισμού. «Θέλουμε να δείξουμε πώς να αντιμετωπίσουμε το σημερινό χάος και να το μετατρέψουμε σε κάτι θετικό. Το να παίρνετε κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε άβολα και να βλέπετε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία ως τρόπο να βρείτε ελπίδα. [This is something that] Συχνά το βλέπουμε ως σχεδιαστές», εξηγούν.

Για την Κική, αυτή η διαδικασία μπορεί συχνά να είναι αρκετά χρονοβόρα και διαλογιστική, καθώς και απρόβλεπτη. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών, κατασκευάζει χειροποίητα σκάφη που ψήνονται με ρακού. Χρώματα όπως το κίτρινο, το πράσινο, το κρεμ, το μπλε και το μαύρο αντανακλούν τις επιφάνειες που τσακίζουν που προκύπτουν από τη διαδικασία υψηλής θερμότητας. «Υπάρχει κάτι πολύ ζωντανό στο raku γιατί τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά κάθε φορά, ανάλογα με την εποχή, την ώρα της ημέρας και τον καιρό, [and] Υπάρχει ένα είδος ευαισθησίας με αυτά τα κομμάτια? είναι να αγκαλιάζεις τις ατέλειες… αυτό το κάνει ακόμα πιο όμορφο να μην υπάρχει ποτέ κάτι το ίδιο», λέει η Κική. Εκτός από τα βάζα raku, η Kiki θα παρουσιάσει ένα από τα „Raku Knits“, μια ταπετσαρία τοίχου που παράγεται από την BYBORRE, καθώς και μια νέα ταπετσαρία που αναπτύχθηκε με το εργαστήριο στο Textile Museum στο Tilburg με τίτλο „Structuring Chaos“, η οποία είναι γίνεται μέσω της επαναλαμβανόμενης και περίπλοκης πλέξης των σχοινιών που είναι γνωστή ως γαρνιτούρες.

Για το Masterly, ο Joost θα παρουσιάσει μια νέα σειρά έργων με τίτλο „Collision“, η οποία παίζει τις ιδέες του χάους και του απρόβλεπτου αλλά με πολύ φυσικό τρόπο. Τα μάλλον κινούμενα γλυπτά που στέκονται ελεύθερα, τα οποία είναι στην πραγματικότητα λειτουργικά χάρη στους καλά τοποθετημένους γάντζους που τα μετατρέπουν σε ρούχα, καπέλα ή μπρελόκ, είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά χρώματα και είδη μετάλλου. Χρησιμοποίησε ένα περονοφόρο ανυψωτικό για να τσακίσει και να διαμορφώσει ένα από τα κύρια στοιχεία, ένα τσαλακωμένο μέταλλο που μοιάζει με θαμνώδες δέντρο ή σύννεφο. Η χρήση χρωστικής για το χρωματισμό του μετάλλου δίνει στην εργασία περισσότερα στρώματα βάθους. Το «Collision» αφορούσε την καθαρή έκφραση του Joost και το παιχνίδι με τις χρωστικές ουσίες, την τύχη και το σχήμα με έναν πολύ ενεργό τρόπο.

Ενώ η αφήγηση είναι σημαντική και για τους δύο σχεδιαστές, η φυσική πράξη της κατασκευής ενημερώνει πολύ τη δουλειά τους. «Ως σχεδιαστής δεν χρειάζεται να αμφισβητείς τα πάντα αλλά να απαντάς σε πράγματα. Πρέπει να είσαι σωματικά σε θέση να δείξεις τι εννοείς και όχι απλώς να μιλάς για αυτό», δηλώνει ο Joost. «Θεωρούμε σημαντικό να εκφράσουμε τη χαρά του να φτιάχνουμε πράγματα στο ατελιέ, με μια ομάδα…αυτή η ηρεμία που συμβαίνει [and] αγκαλιάσει τα δώρα από τη διαδικασία. Θέλουμε να το δείξουμε αυτό στο Μιλάνο και θέλουμε οι επισκέπτες να νιώσουν αυτή τη δυναμική», λένε οι σχεδιαστές.

Τα γλυπτά, τα βάζα και οι ταπισερί που σχηματίζουν το «A Forest of Collision and Raku», θα τοποθετηθούν πάνω και γύρω από μια χαμηλή πλατφόρμα μήκους 5 μέτρων που θα καλύπτεται με κίτρινο Murano. Προορίζεται να δείχνει μοντέρνο και έξω από την κλασική αρχιτεκτονική του χώρου. Οι άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν στη σκηνή και να ασχολούνται με το έργο πιο οικεία, σαν να περπατούν γύρω από αυτό το «δάσος» αντικειμένων.

Το Masterly είναι μια ετήσια εκδήλωση που στοχεύει να γιορτάσει το Dutch Design κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Σχεδίου του Μιλάνου. Έχει την επιμέλεια της Nicole Uniquole και θα πραγματοποιηθεί στο Palazzo Giureconsulti, ένα ιστορικό κτήριο κοντά στον Duomo. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 18 έως τις 23 Απριλίου 2023.

www.spazionbile.com

@spazionobilegalery

www.kikiandjoost.com

@kikiandjoost

www.masterly.nu