Clay Matters: Geertje Jacobs – TLmagazine
März 22, 2023Ιδρύθηκε το 1969 από τον κεραμικό Jan Oosterman και την επιμελήτρια Bernadine de Neve του Boijmans Van Beuningen, το EKWC διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συνεχή ανάπτυξη της κεραμικής στην τέχνη, το σχέδιο και την αρχιτεκτονική. Τον Οκτώβριο του 2022, ο Geertje Jacobs, ο οποίος έχει εργαστεί για πολλά κορυφαία ολλανδικά μουσεία, συμπεριλαμβανομένου του National Glass Museum και του Textile Museum, έγινε ο νέος διευθυντής του EKWC. Όπως ανέφερε το δελτίο τύπου, «Στον Jacobs, το EKWC βρήκε έναν εμπνευσμένο και ενεργητικό σύνδεσμο που έχει μια σταθερή ιστορία στον πολιτιστικό τομέα». Το TLmag μίλησε στον Jacobs για την ιστορία αυτού του μοναδικού κέντρου, το όραμά της για το εγγύς μέλλον και την τρέχουσα πρόσκλησή του για αιτήσεις.
TLmag: Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του EKWC.
Geertje Jacobs: Το κέντρο ξεκίνησε το 1969. Εκείνη την εποχή, η ιδέα ήταν να παρέχουμε στους πρόσφατα αποφοιτήσαντες κεραμικούς καλλιτέχνες τις εγκαταστάσεις που δεν μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι. Ένα μέρος για να δουλέψετε, ρόδες, κλιβάνους, τραπέζια, καρότσια στεγνώματος. Κάποια τεχνική υποστήριξη και δημιουργία σχέσεων με μουσεία και γκαλερί… Έτσι ξεκίνησε το κέντρο στο Heusden, με ελάχιστο προσωπικό, σε ένα παλιό κτίριο που δεν ήταν πραγματικά κατάλληλο για το σκοπό αυτό και ήταν υπό ανακατασκευή για χρόνια. Μόλις το κέντρο καθιερώθηκε καλά, ωστόσο, άρχισε να προσελκύει ξένους κεραμίστες όπως η Jacqueline Poncelet, ο Colin Pearson ή ο Nicholas Homoky, αλλά και αξιόπιστοι ζωγράφοι και γλύπτες που ενδιαφέρθηκαν να δουλέψουν με πηλό για μια αλλαγή, όπως ο Lothar Fischer ή ο Alphons Freijmuth.
Το 1982 ο Hans Boom, ο πρώτος μη κεραμιστής, προσκλήθηκε να εργαστεί στο κέντρο. Χωρίς εμπειρία στην κεραμική, σχεδόν όλα τα έργα που ξεκίνησε η Boom απέτυχαν παταγωδώς. Ο Anton Reijnders ανέπτυξε ένα νέο πρόγραμμα σπουδών για την καθοδήγηση της κεραμικής διαδικασίας για μη κεραμιστές, το οποίο απαιτούσε διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων από το προσωπικό. Αυτή η μέθοδος αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τα χρόνια, αλλά εξακολουθεί να βασίζεται στις ίδιες αρχές.
TLmag: Το ίδιο το σκηνικό, σε ένα παλιό δερμάτινο βυρσοδεψείο, φαίνεται αρκετά μοναδικό…
GJ: Το 2015, το κέντρο μετακόμισε στη σημερινή του θέση στο Oisterwijk. Το Oisterwijk βρίσκεται μεταξύ του Αϊντχόβεν και του Τίλμπουργκ και είναι εύκολα προσβάσιμο με το τρένο. Εκτός από ένα στούντιο και ένα διαμέρισμα, οι artists-in-residence έχουν πρόσβαση στο εργαστήριο με διάφορους κλιβάνους, μια εξειδικευμένη ομάδα, ένα γύψο, λούστρο, ξύλο, μέταλλο και ένα ερευνητικό τμήμα, ένα θάλαμο ψεκασμού και μια βιβλιοθήκη που είναι προσβάσιμη μέρα. και νύχτα.
Χάρη στο ευρύχωρο κτίριο, το EKWC είναι πλέον σε θέση να δέχεται το ευρύ κοινό, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το κέντρο συνεργάζεται συχνά με διεθνείς ακαδημίες τέχνης, επιστημονικά ιδρύματα, γκαλερί, μουσεία και την (κεραμική) βιομηχανία. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν τόσο στον τεχνικό όσο και στον καλλιτεχνικό τομέα καταγράφονται, διατίθενται και διανέμονται διεθνώς με τη μορφή masterclasses, εκθέσεων και δημοσιεύσεων όπως πριν.
TLmag: Τι ξεχωρίζει το EKWC από άλλες κεραμικές κατοικίες;
GJ: Εκτός από τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις και τις τεχνικές δυνατότητες, πιστεύω ότι η προσέγγιση της καθοδήγησης καλλιτεχνών από όλους τους κλάδους στην κεραμική διαδικασία σε τρεις μήνες, κάνει το residency και τα αποτελέσματα του residency μοναδικά.
Οι συμμετέχοντες μας είναι καλλιτέχνες, σχεδιαστές και αρχιτέκτονες, περισσότερο από το 75% των οποίων δεν έχουν εργαστεί ποτέ με κεραμικά στο παρελθόν. Προέρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου, η ηλικία τους κυμαίνεται από 25 έως 65 ετών: από νεαρά ταλέντα μέχρι καταξιωμένους καλλιτέχνες, από αρχάριους έως έμπειρους κεραμίστες.
TLmag: Πόσοι καλλιτέχνες βρίσκονται στο σπίτι ταυτόχρονα; Ποια είναι η διαδικασία αίτησης;
GJ: Το EKWC υποδέχεται ετησίως περίπου 65 καλλιτέχνες, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και άλλους δημιουργικούς επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Όλοι έρχονται να δουλέψουν εδώ για μια περίοδο 12 εβδομάδων. Αυτήν τη στιγμή έχουμε νέα πρόσκληση υποβολής αιτήσεων με καταληκτική ημερομηνία τις 15 Ιανουαρίου 2023.
TLmag: Είστε κεραμικός ο ίδιος; Πώς ασχοληθήκατε με το EKWC;
GJ: Είμαι ιστορικός τέχνης, όχι κεραμικός. Έχω ιστορικό στα μουσεία. Μεταξύ άλλων, εργάστηκα στο Textile Museum στο Tilburg και στο National Glass Museum, και τα δύο ιδρύματα με επαγγελματικό εργαστήριο για καλλιτέχνες και σχεδιαστές. Μου αρέσει να εργάζομαι σε ένα μέρος όπου γίνεται τέχνη και όπου μπορούμε να αγαπάμε, να διατηρούμε και να αναπτύσσουμε τις τεχνικές και τις εμπειρίες.
TLmag: Τι ανυπομονείτε να δουλέψετε στη νέα σας θέση;
GJ: Ανυπομονώ να συνεργαστώ με μια πολύ επαγγελματική ομάδα σε ένα διεθνές περιβάλλον. Η κύρια πρόκληση μας είναι να διατηρήσουμε την κεραμική διαδικασία ζωντανή και έτοιμη για το μέλλον. Οι τιμές της ενέργειας, οι πόροι και τα υλικά αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Πρέπει να διατηρήσουμε τις κατοικίες προσιτές για όλους τους καλλιτέχνες. Επιπλέον, θα θέλαμε να κάνουμε τη διαδικασία πιο βιώσιμη, κυκλική και λιγότερο ρυπογόνο. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος για τα επόμενα χρόνια.
@ekwc_oisterwijk
Όλες οι φωτογραφίες από τον Ad van Lieshout εκτός εάν σημειώνεται διαφορετικά. Ευγενική προσφορά του EKWC